21.04 - 25.04.2025
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
21 IV 2025 r Poniedziałek |
|||
22 IV 2025 r Wtorek |
Kawa na mleku (1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, polędwica sopocka (1,6,8)20g, jajko gotowane (3) 25 g, papryka, ogórek świeży, szpinak liście, rukola, herbata owocowa 150ml II śniadanie : banan |
Zupa fasolowa 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, fasola biała, ziemniaki, przyprawy), makaron penne z indykiem, szpinakiem i serem feta 200g (1, 3, 7 ) (makaron penne, pierś z indyka, olej, szpinak, ser feta, przyprawy), sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem 80 g, napój cytrynowo – miodowy 150 ml. |
Bułka z masłem (1,7), ser żółty (7), pomidor, herbata z cytryną 150 ml |
23 IV 2025 r Środa |
Płatki jaglane na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło (7) 5g, szynka gotowana (1,6,8)20g, ser żółty (7) 20g, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, papryka, roszponka, dżem niskosłodzony, herbata owocowa 150 ml II śniadanie : melon |
Zupa ogórkowa (1,7,9) 220,ml (włoszczyzna, ogórek kwaszony, śmietana, ziemniaki, przyprawy),), gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 60g (1.3) (szynka b/k, cebula, kapusta biała, jaja, bułka sucha, przyprawy), ziemniaki 150g, sałata ze śmietaną 80g (7), bukiet warzyw 80g, kompot z owoców mrożonych 150ml |
Ciasto murzynek (1,3,7) (mąka, jaja, cukier, cukier waniliowy, gruszka, olej) 50 g, mleko (7) |
24 IV 2025 r Czwartek |
Kakao z mlekiem (1,7)200 ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło (7) 5g, szynka drobiowa(1,6,8)20g, ser mozzarella, pomidor, ogórek świeży, kiełki, rukola, miód II śniadanie : gruszka |
Zupa solferino 220 ml (9) (włoszczyzna, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, przyprawy), pieczeń wieprzowa w sosie własnym 60g (schab b/k, cebula, olej, przyprawy), kasza bulgur 150g (1), surówka z ogórka kwaszonego i papryki 100g, mieszanka warzywna z fasolką szparagową, groszkiem, żółtą marchewką i mini kukurydzą 80 g, kompot z owoców mroż. 150ml |
Budyń domowy waniliowy (1, 7) 150 g (mąka, mleko, cukier waniliowy, cukier trzcinowy), chrupki kukurydziane |
25 IV 2025 r Piątek |
Kasza manna na mleku (1, 7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa lisiecka (1,6,8)20g, serek wiejski (7) 25g, ogórek kwaszony, pomidorki koktajlowe, liście szpinaku, kiełki II śniadanie : jabłko |
Zupa krem szpinakowy (1,7) 220,ml (szpinak mroż., ziemniaki, śmietana, przyprawy), filet z miruny w sosie porowo - śmietanowym (4, 7) 60g (filet z miruny, koper, por, śmietana, przyprawy), ziemniaki 150g, surówka colesław (3,7,10) 100g, kompot z owoców mroż. 150ml |
Bułka z masłem (1,7), miód, herbata z cytryną 150 ml |
*Jadłospis może ulec zmianie * Woda do każdego posiłku
28.04 - 2.05.25r.
|
|
|
|
28 IV 2025 r Poniedziałek |
Mleko gotowane (7) 200 ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa krakowska (1,6,8) 20g, twarożek (7) 30g( ser biały, jogurt naturalny), pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, rukola, szczypiorek II śniadanie : banan |
Zupa z soczewicy czerwonej 220 ml (3,7,9 ) (włoszczyzna, soczewica czerwona, ziemniaki, przyprawy), gulasz po węgiersku z papryką i pieczarkami (szynka b/k, cebula, czosnek, papryka, pieczarki, koncentrat pomidorowy) 120g, makaron świderki 150g (1, 3), sałata ze śmietaną100g, brokuły 80g, kompot z owoców mrożonych 150ml. |
Budyń waniliowy domowy z truskawkami (1,3,7) 150 ml ( mąka ziemniaczana, mleko, cukier waniliowy, żółtka jaj, truskawki), chrupki kukurydziane |
29 IV 2025 r Wtorek |
Płatki kukurydziane na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa szynkowa (1,6,8 ) 20g, serek wiejski (7) 20 g, papryka, sałata, ogórek świeży, kiełki, herbata owocowa 150ml II śniadanie : jabłko |
Zupa zacierkowa(7,9) 220ml (włoszczyzna, makaron zacierka, ziemniaki, przyprawy), schab w sosie pieczeniowym (1,7)(schab b/k, cebula, przyprawy), ziemniaki 150g, buraczki na ciepło 100 g, mix sałat w sosie vinegret 80g (7), kompot z owoców mrożonych |
Bułka z masłem (1,7), szynka wędzona (7), pomidor, rukola, herbata z cytryną 150 ml |
30 IV 2025 r Środa |
Kakao z mlekiem (1,7)150 ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7)5g, jajko gotowane 25 g (3), szynka gotowana (1,6,8) , pomidor, papryka, kiełki, sałata, szczypiorek II śniadanie : melon |
Zupa pomidorowa z makaronem(1,3,7,9) 220ml (pomidory, przecier pomidorowy, makaron, przyprawy), kotlet mielony 60 g (szynka b/k, cebula, jaja, przyprawy, bułka sucha) (1,3), ziemniaki 150g (1), surówka z kapusty pekińskiej, papryki, ogórka zielonego i groszku z majonezem 100g (3,7), bukiet warzyw 80g, kompot z owoców mrożonych 150 ml. |
Kisiel domowy malinowy (1) 150 ml (mąka ziemniaczana, maliny mrożone, cukier trzcinowy), ciastko owsiane |
1 V 2025 r Czwartek |
|
||
2 V 2025 r Piątek |
Kawa na mleku (1,7) 150ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło(7) 5g, schab pieczony (1,6,8) 20g, ser żółty (7) 20g, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży, szpinak liście, rukola, dżem niskosłodzony, herbata owocowa 150ml II śniadanie : mandarynka |
Zupa barszcz ukraiński 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, fasola biała, buraki, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, przyprawy), filet z miruny panierowany (filet z miruny, przyprawy, jaja, bułka tarta) (1, 3,4), ziemniaki 150g, surówka z kwaszonej kapusty 100g, kompot z owoców mrożonych 150 ml |
Koktajl domowy z mango (7) 150 ml, ( jogurt, mleko, mango, miód, kardamon), wafle ryżowe |
* Jadłospis może ulec zmianie
* Woda do każdego posiłku
ALERGENY
NR | GRUPA ALERGENÓW | WYSTĘPOWANIE |
1 | ZBOŻA zawierające GLUTEN | Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna, jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony, naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa, kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne, inne produkty zawierające gluten, (oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego) |
2 | SKORUPIAKI | Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek |
3 | JAJA | Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów, panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja |
4 | RYBY | Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty zawierające ryby |
5 | ORZECHY ZIEMNE | Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki ziemne i inne produkty zawierające ten składnik |
6 | SOJA / ziarno sojowe | Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane, inne produkty zawierające soję |
7 | MLEKO | Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada, lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka krowiego |
8 | ORZECHY z drzew orzechowych | Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan, kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie, piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty z zawierające orzechy |
9 | SELER | Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler |
10 | GORCZYCA | Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe, marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę |
11 | SEZAM | Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne produkty zawierające sezam |
12 | DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l | Owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego |
13 | ŁUBINY | Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach |
14 | MIĘCZAKI | Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza |