10.03 - 28.03.2025
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
10 III 2025 r Poniedziałek |
Makaron gwiazdki na mleku(1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe(1) 40g, masło (7) 8g, szynka wiejska (1,6,8) 20g, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem(7) 30g, pomidor 20g, rukola, herbata owocowa 150 II śniadanie : mandarynka |
Zupa kalafiorowa (1,3,7,9)220ml ( włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy), pierś z kurczaka w sosie pomidorowym(11) 60g, ryż brązowy 150g, surówka colesław100 g, fasolka szparagowa, napój cytrynowo – miętowy 150ml |
Deser z kaszy manny z pieczonymi gruszkami (1,3,7)
|
11 III 2025 r Wtorek |
Mleko gotowane (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g, ser camembert (7) 30g, indyk pieczony (1,6,8) 20g, ogórek świeży 20g, szczypiorek 10g papryka 20g, kiełki II śniadanie : gruszka |
Zupa kapuśniak (7,9) 220ml ( włoszczyzna, por, kapusta kwaszona, ziemniaki, przyprawy), makaron spaghetti bolognese 180 g (1,3) (szynka b/k, wołowe b/k, przyprawy, przecier pomidorowy, sałata w sosie vinegret 100 g, kompot owocowy150 ml |
Kisiel domowy truskawkowy (1,5, ) 150 ml (mąka ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier trzcinowy), wafle ryżowe
|
12 III 2025 r Środa |
Płatki jaglane na mleku na mleku(1,7) 150ml, pieczywo pszenne i razowe(1) 40g, masło(7) 8g, ser żółty(7)20g, kiełbasa żywiecka (1,6,8) 20g, sałata 10g, ogórek świeży 20g, papryka 10g II śniadanie : banan |
Zupa solferino(9) 220ml( włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek mrożony, przyprawy, przecier pomidorowy), pulpet cielęcy w sosie koperkowym 60 g ( cielęcina, jaja, bułka sucha, cebula, przyprawy) (1,3), ziemniaki 150g (1), surówka mix sałat z oliwą i ziołami 100 g (3,7), fasolka szparagowa 80g, kompot z owoców mrożonych 150 ml. |
Crumble z jabłkiem i płatkami owsianymi (1,3) 100 g (płatki owsiane, cukier, jabłka, cynamon, mąka, cukier waniliowy, masło) |
13 III 2025 r Czwartek |
Kakao na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 10g, polędwica sopocka (1,6,8) 20g, jajko gotowane (3) 25g, miód, pomidor, rukola, ogórek świeży, herbata z cytryną150ml II śniadanie : melon |
Zupa szpinakowa (7,9) 220ml ( włoszczyzna, ziemniaki, szpinak mr, śmietana, przyprawy), gulasz wieprzowy (1,3) 100g ( szynka b/k, cebula, przyprawy), kasza gryczana biała150g (1,3), surówka z ogórka kwaszonego i papryki 80g, bukiet warzyw 80g, kompot z owoców mrożonych 150ml |
Bułka z masłem (1,7), szynka wędzona (1,3,9,10), papryka, ogórek świeży, szpinak liście, herbata z cytryną 150 ml
|
14 III 2025 r Piątek |
Kasza kukurydziana na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g, ser mozzarella (7) 20g, szynka drobiowa (1,6,8) 20g, pomidor 20g, papryka 10g, sałata 10g, kiełki II śniadanie : jabłko |
Zupa krupnik 220 ml ( włoszczyzna, kasza jęczmienna, ziemniaki, przyprawy), filet z łososia z pieca (1,3,4) 60g ( filet z łososia, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 150g, surówka z czerwonej kapusty100g, kompot z owoców mrożonych 150 ml |
Jogurt naturalny z truskawkami (1,7) 150ml, chrupki kukurydziane |
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
17 III 2025 r Poniedziałek |
Mleko gotowane (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa krakowska (1,6,8) 20g, ser żółty(7) 20g, papryka, pomidor, szpinak liście, kiełki II śniadanie : melon |
Zupa jarzynowa z makaronem gwiazdki (7,9) 220 ml(włoszczyzna, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, makaron, przyprawy), kurczak w sosie śmietanowo - koperkowym) (pierś kurczaka, przyprawy, śmietana, koper), ziemniaki (1) 150 g, surówka colesław100g (7) (kapusta biała, marchew, majonez, chrzan ), brokuły 80 g, kompot z owoców mrożonych 150ml |
Jogurt naturalny z malinami( 7) 150 g, wafle ryżowe |
18 III 2025 r Wtorek |
Płatki owsiane na mleku (1,7) 200 ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, ser mozzarella (7)20 g, polędwica sopocka (1,6,8) 20g, papryka, sałata, ogórek świeży, kiełki, herbata owocowa z cytryną II śniadanie : jabłko |
Zupa krupnik ryżowy (1,9) 220 ml (włoszczyzna, ryż, ziemniaki, przyprawy), naleśniki z serem i polewą truskawkową150 g (1,3,7) (mąką, ser biały, olej, cukier, truskawki, śmietana) surówka z marchwi 100 g ( marchew, jogurt naturalny), napój cytrynowo - miodowy 150 ml |
Bułka z masłem (1,7), parówki z szynki (9), sos pomidorowy z ziołami |
19 III 2025 r Środa |
Kakao na mleku (1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7)5 g, , szynka gotowana(1,6,8) 20g, ser biały (7), pomidor, szczypiorek, kiełki, sałata II śniadanie : gruszka |
Zupa ogórkowa (1,7,9) 220,ml (włoszczyzna, ogórek kwaszony, śmietana, ziemniaki, przyprawy), pulpet z indyka w sosie pomidorowym (1,3) 60 g (pierś z indyka, jaja, olej, bułka sucha, przyprawy), ryż 150 g, fasolka szparagowa 80g, surówka mix sałat w sosie vinegret (5,8,9,10) 80g, kompot z owoców mrożonych |
Budyń domowy waniliowy (1, 7) 150 g (mąka, mleko, cukier waniliowy, cukier trzcinowy), chrupki kukurydziane |
20 III 2025 r Czwartek |
Makaron zacierka na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło (7), szynka drobiowa (1,6,8) 20g 5g, (1,6,8)20g, jajko gotowane (3) 25 , papryka, szpinak liście, ogórek świeży, herbata owocowa 150ml II śniadanie : banan |
Zupa grochowa (1,7,9) 220 ml (włoszczyzna, groch, ziemniaki, przyprawy), gulasz wieprzowy (1,3,10) 60g ( szynka b/k, cebula, przyprawy), makaron kolanka 150g, surówka z pomidorów i ogórka kwaszonego z oliwą 100g, mieszanka warzywna z fasolką szparagową, groszkiem, żółtą marchewką i mini kukurydzą 80 g, kompot z owoców mrożonych 150ml |
Bułka z masłem (1, 7) 20 g, twarożek czekoladowy ( ser biały mielony, kakao, miód), herbata owocowa |
21 III 2025 r Piątek |
Kawa na mleku (1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, schab pieczony z ziołami (1,6,8) 20g, serek wiejski (7) 20g, rzodkiewka, ogórek kwaszony, szczypiorek, rukola, dżem niskosłodzony II śniadanie : mandarynka |
Zupa pomidorowa z ryżem (1,3,9) 220 ml (włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, ryż, przyprawy), filet z miruny z pieca (1,3,4,) (filet z miruny, olej, przyprawy), ziemniaki z koperkiem, surówka z kwaszonej kapusty 100g( kapusta kwaszona, marchew, olej), kompot z owoców mrożonych 150ml |
Sernik (1,3,7), herbata z cytryną 150 ml |
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
24 III 2025 r Poniedziałek |
Kasza kukurydziana na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa szynkowa (1,6,8) 20g, twarożek (7) 30g, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, kiełki II śniadanie : mandarynka |
Zupa barszcz czerwony (7,9) 220 ml (włoszczyzna, buraki, ziemniaki, przyprawy, śmietana, koper), kotlet z piersi kurczaka z pieca 60g, ziemniaki 150g, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą100g(3,7,10) (kapusta pekińska, kukurydza, koper, majonez, przyprawy), fasolka szparagowa 80 g, kompot z owoców mroż. 150 ml |
Koktajl z gruszką i melonem (1,7) 150ml, chrupki kukurydziane |
25 III 2025 r Wtorek |
Kawa na mleku (1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, polędwica sopocka (1,6,8)20g, jajko gotowane (3) 25 g, papryka, ogórek świeży, szpinak liście, rukola, herbata owocowa 150ml II śniadanie : banan |
Zupa fasolowa 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, fasola biała, ziemniaki, przyprawy), makaron penne z indykiem, szpinakiem i serem feta 200g (1, 3, 7 ) (makaron penne, pierś z indyka, olej, szpinak, ser feta, przyprawy), sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem 80 g, napój cytrynowo – miodowy 150 ml. |
Bułka z masłem (1,7), ser żółty (7), pomidor, herbata z cytryną 150 ml |
26 III 2025r Środa |
Płatki jaglane na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło (7) 5g, szynka gotowana (1,6,8)20g, ser żółty (7) 20g, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, papryka, roszponka, dżem niskosłodzony, herbata owocowa 150 ml II śniadanie : melon |
Zupa solferino 220 ml (9) (włoszczyzna, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, przyprawy), gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 60g (1.3) (szynka b/k, cebula, kapusta biała, jaja, bułka sucha, przyprawy), ziemniaki 150g, sałata ze śmietaną 80g (7), bukiet warzyw 80g, kompot z owoców mrożonych 150ml |
Ciasto murzynek (1,3,7) (mąka, jaja, cukier, cukier waniliowy, gruszka, olej) 50 g, mleko (7) |
27 III 2025 r Czwartek |
Kakao z mlekiem (1,7)200 ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło (7) 5g, szynka drobiowa(1,6,8)20g, ser mozzarella, pomidor, ogórek świeży, kiełki, rukola, miód II śniadanie : gruszka |
Zupa barszcz biały (1,7,9) 220,ml (włoszczyzna, ziemniaki, barszcz zakwas, kiełbasa biała, śmietana, przyprawy), pieczeń wieprzowa w sosie własnym 60g (schab b/k, cebula, olej, przyprawy), kasza bulgur 150g (1), surówka z ogórka kwaszonego i papryki 100g, mieszanka warzywna z fasolką szparagową, groszkiem, żółtą marchewką i mini kukurydzą 80 g, kompot z owoców mroż. 150ml |
Budyń domowy waniliowy (1, 7) 150 g (mąka, mleko, cukier waniliowy, cukier trzcinowy), chrupki kukurydziane |
28 III 2025 r Piątek |
Kasza manna na mleku (1, 7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa lisiecka (1,6,8)20g, serek wiejski (7) 25g, ogórek kwaszony, pomidorki koktajlowe, liście szpinaku, kiełki II śniadanie : jabłko |
Zupa krem szpinakowy (1,7) 220,ml (szpinak mroż., ziemniaki, śmietana, przyprawy), filet z miruny w sosie porowo - śmietanowym (4, 7) 60g (filet z miruny, koper, por, śmietana, przyprawy), ziemniaki 150g, surówka colesław (3,7,10) 100g, kompot z owoców mroż. 150ml |
Bułka z masłem (1,7), miód, herbata z cytryną 150 ml |
* Jadłospis może ulec zmianie
* Woda do każdego posiłku
ALERGENY
NR | GRUPA ALERGENÓW | WYSTĘPOWANIE |
1 | ZBOŻA zawierające GLUTEN | Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna, jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony, naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa, kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne, inne produkty zawierające gluten, (oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego) |
2 | SKORUPIAKI | Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek |
3 | JAJA | Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów, panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja |
4 | RYBY | Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty zawierające ryby |
5 | ORZECHY ZIEMNE | Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki ziemne i inne produkty zawierające ten składnik |
6 | SOJA / ziarno sojowe | Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane, inne produkty zawierające soję |
7 | MLEKO | Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada, lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka krowiego |
8 | ORZECHY z drzew orzechowych | Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan, kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie, piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty z zawierające orzechy |
9 | SELER | Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler |
10 | GORCZYCA | Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe, marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę |
11 | SEZAM | Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne produkty zawierające sezam |
12 | DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l | Owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego |
13 | ŁUBINY | Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach |
14 | MIĘCZAKI | Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza |