P237

 

 

 

   Godło RP   logo BIP 2

logo tłumacza migam2  aps logo   logo uw

logo facebook

 

10.03 - 28.03.2025

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

10 III 2025 r

Poniedziałek

Makaron gwiazdki na mleku(1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe(1) 40g, masło (7) 8g, szynka wiejska (1,6,8) 20g, twarożek       z rzodkiewką i szczypiorkiem(7) 30g, pomidor 20g, rukola, herbata owocowa 150

II śniadanie : mandarynka

Zupa kalafiorowa (1,3,7,9)220ml ( włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy), pierś z kurczaka           w sosie pomidorowym(11) 60g, ryż brązowy 150g, surówka colesław100 g,  fasolka szparagowa, napój cytrynowo – miętowy 150ml

Deser z kaszy manny                  z pieczonymi gruszkami (1,3,7)

 

 

11 III 2025 r

Wtorek

Mleko gotowane (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g,  ser camembert (7) 30g, indyk pieczony (1,6,8)  20g, ogórek świeży 20g,  szczypiorek 10g papryka 20g, kiełki

II śniadanie : gruszka

Zupa kapuśniak (7,9) 220ml ( włoszczyzna, por, kapusta kwaszona, ziemniaki, przyprawy), makaron spaghetti bolognese 180 g (1,3) (szynka b/k, wołowe b/k, przyprawy, przecier pomidorowy,  sałata w sosie vinegret 100 g, kompot owocowy150 ml

Kisiel domowy truskawkowy    (1,5, ) 150 ml (mąka ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier trzcinowy), wafle ryżowe

 

12 III 2025 r

Środa  

Płatki jaglane na mleku na mleku(1,7) 150ml, pieczywo  pszenne i razowe(1) 40g, masło(7) 8g, ser żółty(7)20g, kiełbasa żywiecka (1,6,8)  20g, sałata 10g, ogórek świeży 20g, papryka 10g

II śniadanie : banan

Zupa solferino(9) 220ml( włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek mrożony, przyprawy, przecier pomidorowy), pulpet cielęcy w sosie koperkowym 60 g      ( cielęcina, jaja, bułka sucha, cebula, przyprawy) (1,3), ziemniaki 150g (1),  surówka mix sałat z oliwą i ziołami 100 g (3,7), fasolka szparagowa 80g,  kompot z owoców mrożonych 150 ml.

Crumble z jabłkiem i płatkami owsianymi (1,3) 100 g (płatki owsiane, cukier, jabłka, cynamon, mąka, cukier waniliowy, masło)

13 III 2025 r

Czwartek

Kakao na mleku (7) 200ml, pieczywo  pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 10g, polędwica sopocka (1,6,8)  20g, jajko gotowane (3) 25g, miód, pomidor,  rukola, ogórek świeży, herbata z cytryną150ml                                                             II śniadanie : melon

Zupa szpinakowa (7,9) 220ml ( włoszczyzna, ziemniaki, szpinak mr, śmietana, przyprawy), gulasz wieprzowy (1,3) 100g ( szynka b/k, cebula, przyprawy), kasza gryczana biała150g (1,3), surówka z ogórka kwaszonego i papryki 80g, bukiet warzyw 80g,  kompot z owoców mrożonych 150ml  

Bułka  z masłem (1,7),  szynka wędzona (1,3,9,10), papryka, ogórek świeży, szpinak liście, herbata z cytryną 150 ml

 

14 III 2025 r

 

Piątek

Kasza kukurydziana na mleku (7) 200ml,  pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g, ser mozzarella (7) 20g, szynka drobiowa (1,6,8)  20g, pomidor 20g, papryka 10g, sałata  10g, kiełki

II śniadanie :  jabłko

Zupa krupnik 220 ml ( włoszczyzna, kasza jęczmienna, ziemniaki, przyprawy), filet z łososia z pieca (1,3,4) 60g    ( filet z łososia, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 150g, surówka z czerwonej kapusty100g, kompot              z owoców mrożonych 150 ml

Jogurt naturalny                          z truskawkami  (1,7) 150ml,

chrupki kukurydziane

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

17 III 2025 r

Poniedziałek

Mleko gotowane (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa krakowska (1,6,8) 20g, ser żółty(7) 20g, papryka, pomidor, szpinak liście, kiełki                                                                     II śniadanie : melon

Zupa jarzynowa z makaronem gwiazdki (7,9) 220 ml(włoszczyzna, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, makaron, przyprawy), kurczak w sosie śmietanowo - koperkowym) (pierś kurczaka, przyprawy, śmietana, koper), ziemniaki (1) 150 g, surówka colesław100g (7) (kapusta biała, marchew, majonez, chrzan ), brokuły

80 g, kompot z owoców mrożonych 150ml

Jogurt naturalny z malinami( 7) 150 g, wafle ryżowe

18 III 2025 r

Wtorek

Płatki owsiane na mleku (1,7) 200 ml,   pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, ser mozzarella (7)20 g, polędwica sopocka (1,6,8) 20g, papryka, sałata, ogórek świeży, kiełki, herbata owocowa z cytryną

II śniadanie : jabłko

Zupa krupnik ryżowy (1,9) 220 ml (włoszczyzna, ryż, ziemniaki, przyprawy), naleśniki z serem i polewą truskawkową150 g (1,3,7) (mąką, ser biały, olej, cukier, truskawki, śmietana) surówka z marchwi 100 g ( marchew, jogurt naturalny), napój cytrynowo - miodowy 150 ml

Bułka z masłem (1,7), parówki z szynki (9), sos pomidorowy   z ziołami

19 III 2025 r

Środa  

Kakao na mleku (1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7)5 g, , szynka gotowana(1,6,8) 20g, ser biały (7), pomidor, szczypiorek, kiełki, sałata

II śniadanie : gruszka

Zupa ogórkowa (1,7,9) 220,ml (włoszczyzna, ogórek kwaszony, śmietana, ziemniaki, przyprawy), pulpet        z indyka w sosie pomidorowym (1,3) 60 g (pierś               z indyka, jaja, olej, bułka sucha, przyprawy), ryż 150 g, fasolka szparagowa 80g, surówka mix sałat w sosie vinegret (5,8,9,10) 80g,   kompot z owoców mrożonych

Budyń domowy waniliowy       (1, 7) 150 g (mąka, mleko, cukier waniliowy, cukier trzcinowy), chrupki kukurydziane

20 III 2025 r

Czwartek

Makaron zacierka na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło (7), szynka drobiowa (1,6,8) 20g 5g, (1,6,8)20g, jajko gotowane (3) 25 , papryka, szpinak liście, ogórek świeży, herbata owocowa 150ml                                                                 II śniadanie : banan

Zupa grochowa (1,7,9) 220 ml (włoszczyzna, groch, ziemniaki, przyprawy), gulasz wieprzowy (1,3,10) 60g ( szynka b/k, cebula, przyprawy), makaron kolanka 150g, surówka z pomidorów i ogórka kwaszonego                 z oliwą 100g, mieszanka warzywna z fasolką szparagową, groszkiem, żółtą marchewką i mini kukurydzą 80 g, kompot z owoców mrożonych 150ml

Bułka z masłem (1, 7) 20 g, twarożek czekoladowy

( ser biały mielony, kakao, miód),   herbata owocowa

21 III 2025 r

Piątek

Kawa na mleku (1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, schab pieczony z ziołami (1,6,8) 20g, serek wiejski (7) 20g, rzodkiewka, ogórek kwaszony, szczypiorek, rukola, dżem niskosłodzony

II śniadanie : mandarynka

Zupa pomidorowa z ryżem (1,3,9) 220 ml (włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, ryż, przyprawy), filet z miruny z pieca (1,3,4,) (filet z miruny, olej, przyprawy), ziemniaki z koperkiem, surówka z kwaszonej kapusty 100g( kapusta kwaszona, marchew, olej), kompot z owoców mrożonych 150ml

Sernik (1,3,7), herbata             z cytryną 150 ml

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

24 III 2025 r

Poniedziałek

Kasza kukurydziana na mleku (7) 200ml,  pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa szynkowa (1,6,8) 20g, twarożek (7) 30g, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, kiełki

II śniadanie :  mandarynka

Zupa barszcz czerwony (7,9) 220 ml (włoszczyzna, buraki, ziemniaki, przyprawy, śmietana, koper), kotlet z piersi kurczaka  z pieca 60g, ziemniaki 150g, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą100g(3,7,10) (kapusta pekińska, kukurydza, koper, majonez, przyprawy), fasolka szparagowa 80 g, kompot z owoców mroż. 150 ml

Koktajl z gruszką i melonem (1,7) 150ml, chrupki kukurydziane

25 III 2025 r

Wtorek

Kawa na mleku (1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g,  polędwica sopocka (1,6,8)20g, jajko gotowane (3) 25 g, papryka, ogórek świeży, szpinak liście, rukola,  herbata owocowa 150ml

II śniadanie : banan

Zupa fasolowa 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, fasola biała, ziemniaki, przyprawy), makaron penne                 z indykiem, szpinakiem i serem feta  200g (1, 3, 7 ) (makaron penne, pierś z indyka, olej, szpinak, ser feta, przyprawy), sałatka z pomidorów  ze szczypiorkiem 80 g, napój cytrynowo – miodowy 150 ml.

Bułka  z masłem (1,7), ser żółty (7), pomidor, herbata z cytryną 150 ml

 26 III 2025r

Środa

Płatki jaglane na mleku (7) 200ml,   pieczywo pszenne  i razowe (1)40g, masło (7) 5g, szynka gotowana (1,6,8)20g, ser żółty (7) 20g, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, papryka, roszponka, dżem niskosłodzony, herbata owocowa 150 ml                                                           II śniadanie : melon

Zupa solferino 220 ml (9) (włoszczyzna, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, przyprawy), gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 60g (1.3) (szynka b/k, cebula, kapusta biała, jaja, bułka sucha, przyprawy), ziemniaki 150g, sałata ze śmietaną 80g (7), bukiet warzyw 80g, kompot z owoców mrożonych 150ml

Ciasto murzynek (1,3,7) (mąka, jaja, cukier, cukier waniliowy, gruszka, olej) 50 g,  mleko (7)

27 III 2025 r

Czwartek

Kakao z mlekiem (1,7)200 ml, pieczywo pszenne i razowe (1)40g, masło (7) 5g, szynka drobiowa(1,6,8)20g, ser mozzarellapomidor, ogórek świeży,  kiełki, rukola, miód                                                                  II śniadanie : gruszka

Zupa barszcz biały (1,7,9) 220,ml (włoszczyzna, ziemniaki, barszcz zakwas, kiełbasa biała, śmietana, przyprawy), pieczeń wieprzowa    w sosie własnym 60g (schab b/k, cebula, olej, przyprawy), kasza bulgur 150g (1), surówka z ogórka kwaszonego i  papryki 100g, mieszanka warzywna z fasolką szparagową, groszkiem, żółtą marchewką i mini kukurydzą 80 g, kompot z owoców mroż. 150ml

Budyń domowy waniliowy         (1, 7) 150 g (mąka, mleko, cukier waniliowy, cukier trzcinowy), chrupki kukurydziane

28 III 2025 r

Piątek

Kasza manna na mleku (1, 7) 200ml,   pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 5g, kiełbasa lisiecka (1,6,8)20g, serek wiejski (7) 25g, ogórek kwaszony, pomidorki koktajlowe, liście szpinaku, kiełki

II śniadanie : jabłko

Zupa krem szpinakowy (1,7) 220,ml (szpinak mroż., ziemniaki, śmietana, przyprawy), filet z miruny  w sosie porowo - śmietanowym (4, 7) 60g (filet z miruny, koper, por, śmietana, przyprawy), ziemniaki 150g,  surówka colesław (3,7,10)  100g, kompot z owoców mroż. 150ml

Bułka  z masłem (1,7), miód, herbata z cytryną 150 ml

 

* Jadłospis może ulec zmianie 

* Woda do każdego posiłku

 

ALERGENY

NR GRUPA ALERGENÓW WYSTĘPOWANIE
 1 ZBOŻA zawierające GLUTEN Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna, jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony, naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa, kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne, inne produkty zawierające gluten, (oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego)
 2 SKORUPIAKI Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
 3 JAJA Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów, panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja
 4 RYBY Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty zawierające ryby
 5 ORZECHY ZIEMNE Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki ziemne i inne produkty zawierające ten składnik
 6 SOJA / ziarno sojowe Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane, inne produkty zawierające soję
 7 MLEKO Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada, lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka krowiego
 8 ORZECHY z drzew orzechowych Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan, kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie, piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty z zawierające orzechy
 9 SELER Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler
 10 GORCZYCA Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe, marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę
 11 SEZAM Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne produkty zawierające sezam
 12 DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l Owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
 13 ŁUBINY Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
 14 MIĘCZAKI Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza